Hardloopsokken
Compressiekousen

Waar moet u op letten bij de aanschaf van hardloopsokken?

Beginnende hardlopers dragen vaak gewone sportsokken. Toch is het belangrijk om altijd een goed paar hardloopsokken aan te schaffen als er gestart wordt met hardlopen. De sokken zijn speciaal ontwikkeld om een goede prestatie te leveren. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat zweet goed wordt afgevoerd en de voeten droog blijven. De hardloopschoenen zitten beter en er is minder kans op blaren na afloop.

Hardloopsokken moeten goed aansluiten om de voet

Het belangrijkste van hardloopsokken is dat ze goed aansluiten om de voet. Daarom bestaan de meeste hardloopsokken uit een sok voor de linker- en een sok voor rechtervoet. Doordat er een linker- en rechtersok is, zijn er geen loze ruimtes meer bij de kleine teen. De sok is namelijk gesneden naar de vorm van de tenen. Ook kunnen hardloopsokken de voeten extra steun geven.

Verschillende soorten sokken

  • katoen: absorbeert vocht (langer vochtig), verliest vorm, slijt sneller
  • synthetisch: voet blijft droger, betere demping, behoudt vorm (minder wrijving), duurzaam, behoudt temperatuur
  • anatomische vorm: betere pasvorm, verminderd kans op blaren
  • dubbel gelaagde sokken: verminderd wrijving en kans op blaren
  • gepolsterde sokken: schokdemping, verminderen plantaire drukken, comfort
  • compressiekousen: lange, strakke kousen die blessures als scheenbeenvliesontsteking (shinsplints), hielspoor en achillespees- en kuitklachten kunnen voorkomen.

Compressiekousen of gewone hardloopsokken?

Compressiekousen zorgen niet alleen voor ondersteuning zoals gewone hardloopsokken, maar ook voor tegendruk. Door de extra ondersteuning kunnen een aantal sportblessures zo worden voorkomen. Vaak worden de kousen dan ook niet alleen op basis van de voetmaat gekocht, maar ook de beenmaat wordt meegenomen. Zo sluit de sok nauw aan rond de voet en het been waardoor de optimale ondersteuning wordt gegeven. In principe hebben de meeste hardlopers voldoende aan hardloopsokken tenzij er professioneel wordt hardgelopen. De kousen kunnen er voor zorgen dat de benen minder vermoeid raken. Ook zorgen ze voor minder spierpijn achteraf.

De kousen kunnen ook gebruikt worden om sportblessures te voorkomen.