Intoeing bij kinderen?

Mijn kind loopt met zijn/haar voeten naar binnen, waar kan dit door komen?

Wij bedoelen hiermee dat de tenen naar binnen wijzen, ook wel intoeing genoemd. Het kind heeft hier meestal geen last van. Intoeing is een afwijkend looppatroon waarbij de voeten of knieën naar elkaar toe wijzen. We zien dit vooral terug bij kinderen, maar kan op latere leeftijd ook nog zichtbaar zijn. 

Er kunnen verschillende oorzaken zijn:

1. De voet:

De voet kan een afwijkende vorm hebben, een zogenoemde C-vorm. De medische term hiervoor is ‘metatarsus adductus’. Als er sprake is van een soepele voet die makkelijk recht te maken is, wordt er een spontaan herstel gezien bij 90% van de kinderen.

2. Het onderbeen:

Het onderbeen kan naar binnen gedraaid zijn, waardoor de voet meedraait naar binnen. Deze stand herstelt meestal spontaan voor het 4e jaar.

3. De heup:

Vanaf een leeftijd van 4 jaar zijn de bewegingen, het naar binnen en naar buiten draaien, in de heup meestal symmetrisch.

Soms treedt er bij kinderen tussen de 4 en 6 jaar een asymmetrie op, waarbij het naar binnen draaien van de heup versterkt is. Hierdoor draaien de knie en de voet ook naar binnen. Bij 80% van de kinderen wordt een spontaan herstel gezien op een leeftijd van 12 jaar. Opvallend is dat kinderen vaker in de W-zit (ook bekend als de tv zit) spelen.

Hoe kun je intoeing bij kinderen herkennen?

De podotherapeut doet onderzoek en voert testen uit om te kijken op welk niveau de intoeing veroorzaakt wordt.

Wanneer ga ik naar de podotherapeut:

  • Als uw kind vaak valt of struikelt.
  • Als uw kind klaagt over pijn aan de voeten en/of benen.
  • Als er grote links-rechts verschillen zijn in de voeten en/of benen.
  • Als u twijfelt of bij vragen kunt u een afspraak maken.

Het lopen met de voeten naar binnen kan ook komen door:

  • Een afwijkende voetstand, bv platvoeten.
  • Een afwijkende stand van de knieën, bv x-benen.

Indien het wenselijk is werken wij samen met de kinderfysiotherapeut. Herkent u bovenstaande bij uw kind of heeft u vragen over de ontwikkeling van uw kind, neem contact met ons op.