Waar komt de stekende pijn onder mijn voet vandaan?

Ervaart u een stekende pijn onder uw voet? En is deze vooral aanwezig in de ochtend bij het opstarten of als u even gezeten hebt? Dan kan het zijn dat u te maken hebt met een overbelasting van de peesplaat van uw voet.

Een overbelaste peesplaat is een veel voorkomende klacht. Het begint vaak met een stekende pijn in de holte van de voet, die zich met name uit als startpijn in de ochtend of na langere tijd stil zitten. Op den duur kunnen deze pijnklachten, welke voelen als messteken, zich uitspreiden over de gehele voetzool. In een later stadium kunnen er ook ontstekingsverschijnselen optreden zoals roodheid, warmte, verdikking en pijn. De overbelasting van de peesplaat kan uiteindelijk resulteren in een ontstoken peesplaat. Dit wordt in vakjargon fasciitis plantaris genoemd. Na een langdurige overbelasting kan het zelfs verergeren tot hielpijn, oftewel hielspoor.

Waardoor kunt u deze pijnklachten krijgen?

Stekende pijn aan de onderkant van uw voet komt sneller tot uiting bij een staand beroep. Op het moment dat u een zittend beroep heeft, kan het zo zijn dat de klachten langer door sluimeren. Daarnaast kan deze pijnklacht ook ontstaan bij overgewicht of bij een tijdelijke gewichtstoename zoals tijdens een zwangerschap.

Ook het beoefenen van sport kan een oorzaak zijn van het ontstaan van een pijnlijke peesplaat. Met name sporten waarbij gesprongen wordt of bij hardlopen. Schoenen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van deze klachten. Schoenen met een goede demping in de schoenzolen zijn essentieel. Maar ook het lopen op platte teenslippers kan er voor zorgen dat u, tijdens de zomervakantie, of vlak hierna, plotseling voetklachten ervaart. Wist dat wij u ook kunnen helpen met op maat gemaakte slippers?

Door een verandering in uw dagelijkse belasting kunnen er ook pijnklachten ontstaan. Zo zijn er in de Corona tijd veel mensen gaan wandelen en zagen wij in de praktijk veel meer mensen met deze klachten.

Hoe komt u van deze stekende pijn onder uw voet af?

Om van de stekende pijn onder uw voet af te komen, zijn er meerdere behandelingen mogelijk. Zo kunt u denken aan rekoefeningen om de peesplaat op te rekken en de doorbloeding te stimuleren. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door het masseren van de voetholte met een tennisballetje of een bevroren flesje water. Het ijs zorgt daarnaast voor een direct pijn verlichtend effect en kan eventuele ontstekingsverschijnselen verminderen. Ook is het belangrijk dat er tijdelijk rust wordt gegeven aan de voet, zodat de peesplaat kan herstellen.

Is er sprake van een afwijkende voetstand? Dan zouden podotherapeutische zolen een oplossing kunnen bieden. Een andere tijdelijke oplossing is het aanleggen van een tape, zodat de peesplaat ontlast wordt.

Blijf niet verder lopen met deze klachten

Herkent u zich in bovenstaand verhaal? Dan kunt u overwegen om verdere stappen te ondernemen, afhankelijk van in welk stadium de klacht zich bevindt.

Bij stekende pijn aan de onderkant van de voet geldt de volgende vuistregel: de duur van de klacht = de duur van de oplossing. Met andere woorden: hoe sneller u iets aan de klacht doet, hoe groter de kans is op sneller herstel.

Misschien zit er wel een blokkade in uw voet die mogelijk de klachten in stand houdt of veroorzaakt. In dat geval kunnen wij met podomanuele therapie de blokkade opheffen. Twee van onze podotherapeuten zijn hierin zijn gespecialiseerd. Neem dus gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder!