Tips en adviezen over het gebruik van uw orthese

U heeft van uw podotherapeut een op maat gemaakte orthese ontvangen. In deze brochure adviseren wij u graag over het gebruik van de orthese. 

Een orthese is een teenstukje of spalkje, gemaakt van een 2 componenten siliconenmateriaal welke direct op de voet wordt gemaakt. Het materiaal hardt binnen een korte tijd uit, waardoor u doorgaans de orthese meteen mee naar huis kunt nemen. Er zijn verschillende hardheden van materiaal beschikbaar, afhankelijk van de benodigde steun of correctie. 

De functie van de orthese

De functie van een orthese is afhankelijk van uw klachten. Een orthese kan gemaakt zijn om een standsafwijking van tenen te corrigeren of om bepaalde delen van uw voet te beschermen. Een orthese kunt u in combinatie met podotherapeutische zolen of orthopedisch schoeisel dragen. De correctieve orthese heeft als doel het verbeteren van de spierbalans, het voorkomen van een verergering van een afwijkende stand en het zo mogelijk geleidelijk corrigeren van de stand van de tenen (indien mogelijk). Het doel van de protectieve orthese is om druk en wrijving te verminderen of op te heffen, zodat pijnlijke plekken ontlast worden. Als u de orthese enige tijd draagt, komen eelt en likdoorns vaak niet meer terug. 

Wennen aan de orthese

Het is belangrijk dat de orthese voor u comfortabel aanvoelt en u hier geen pijn of hinder van ondervindt. Vanaf het eerste moment mag u de orthese de gehele dag dragen. Krijgt u in de eerste dagen last van de orthese? Doe deze dan even uit. Na een uurtje kunt u de orthese weer in doen. Dit kunt u meerdere keren per dag herhalen. Na maximaal 2 weken moet u goed gewend zijn aan het dragen van de orthese. Neem contact op met uw podotherapeut wanneer dit niet het geval is.

Het dagelijks gebruik

  • Gebruik bij het aan- en uittrekken van de orthese uw beide handen, zonder aan de orthese te trekken. De kans op beschadiging is het kleinst als u niet trekt, maar de orthese tussen de tenen schuift.
  • Uw orthese wordt in uw schoenen gedragen en wordt door uw sokken of kousen op zijn plek gehouden. Het is belangrijk dat u goed passende schoenen draagt. Op blote voeten of in open schoenen kan de orthese gaan schuiven. Hierdoor kunnen drukplekken ontstaan. Ook kan de orthese zelfs verloren raken. 
  • Draag uw orthese overdag, de therapie komt dan het beste tot zijn recht.

Wat is belangrijk bij het gebruik van een orthese

Het onderhoud

  • U mag uw orthese schoonmaken met water en milde zeep.
  • Droog de orthese goed en voorzichtig af. Bijvoorbeeld met een tissue of ander absorberend papier. 
  • U kunt wat talkpoeder op uw teenorthese doen. Hierdoor kan de orthese makkelijker tussen de tenen schuiven en voelt dit prettiger tijdens het dragen.
  • Leg de orthese nooit op een kachel of andere hittebron.
  • Zit er een scheurtje in de orthese? Dan kunnen wij dit voor u repareren. Neem daarvoor contact op met uw podotherapeut. Podotherapie Bremer heeft speciale materialen om de orthese mee te repareren.