Voorkom voetklachten in de winter

Voorkom voetklachten in de winter

De winterperiode kan een aantal vervelende gezondheidsklachten teweeg brengen. U kunt last krijgen van typische winterklachten, zoals huidproblemen, klachten aan de spieren, gewrichtsproblemen en knie- en rugklachten.

Vaak staan we er niet bij stil dat het winterseizoen indirect voor meer voetklachten kan zorgen. In de winter is er bijvoorbeeld vaak sprake van gladheid, modder, koud en het is vroeg donker. Niet echt de ideale omstandigheden om buiten te gaan wandelen. De kou zorgt daarnaast voor een verslechterde bloedtoevoer. Hierdoor kunt u last krijgen van een branderig, jeukerig en tintelend gevoel, ook wel wintervoeten genoemd. Daarnaast komen wintertenen in de winterperiode regelmatig voor. Hieronder gaan we daar dieper op in.

Hoe herkent u wintertenen?

Wintertenen is ook een veelvoorkomende klacht bij winters weer. Dus houdt u ervan om lange winterwandelingen te maken? Dan kan het zijn dat u last krijgt van wintertenen. Hieronder hebben we een aantal van de verschijnselen op een rijtje gezet.

 • Jeuk, een branderig gevoel of pijn aan de tenen
 • Eén of meer roodblauw of paarsblauwe plekken
 • De plekken kunnen een beetje gezwollen zijn
 • Vaak zitten de plekken zowel op uw linker- als op uw rechter lichaamshelft.

Dezelfde verschijnselen kunnen ook voorkomen op andere plaatsen van het lichaam. Normaal gesproken verdwijnen deze klachten binnen enkele weken. Maar het kan ook zijn dat deze klachten de gehele winter aanwezig blijven. Als het erger wordt kunnen er ook blaren, wondjes en ontstekingen ontstaan, bijvoorbeeld na het krabben.

Wat kunt u doen aan wintertenen?

Natuurlijk wilt u zo snel mogelijk af van wintertenen. De volgende adviezen kunnen helpen om de klachten te verminderen of zelfs te voorkomen.

 • Voorkom snelle temperatuurwisseling. Laat uw voeten langzaam opwarmen.
 • Bescherm uw voeten tegen de kou
 • Houd uw voeten warm en droog met sokken van katoen/wol en waterdichte schoenen. Let op dat uw schoenen en sokken niet te strak zitten.
 • Probeer uw lichaam warm te houden. Dit doet u mogelijk met een extra kledinglaag.
 • Zorg voor meer beweging. Hierdoor blijft uw lichaam warm.
 • Zorg dat uw huis en werkplek warm genoeg zijn

Vermijd verkeerd schoeisel

Zodra de winterperiode aanbreekt, wordt de zomerkleding in de kast vervangen door winterkleding. En dit geldt natuurlijk ook voor uw schoenen. Omdat we niet van koude voeten houden, kiezen we vaak voor warm winter schoeisel welke we hieronder op een rijtje hebben gezet.

 • (snow)Boots
 • Regenlaarzen
 • Gevoerde schoenen
 • Schaatsschoenen
 • Voor degene die op wintersport gaan: Ski-, en/of snowboardschoenen.

Boots, snowboots en regenlaarzen zijn populaire winterschoenen; modern, hip en vooral lekker warm van binnen. Maar uw voeten worden er niet blijer van! Dit soort schoenen bieden namelijk onvoldoende steun, omdat uw voeten los in de schoen bewegen. Met elke stap die u maakt, verplaatst de kracht zich naar de binnenkant van uw voet. Verder mist de voet een goede omsluiting waardoor prikkels vanuit de voet minder goed doorgegeven worden aan de hersenen. Hierdoor heeft u meer kans op een verzwikte enkel of om u te verstappen. Ook kan het voorkomen dat uw voeten sneller vermoeid zijn; uw spieren moeten namelijk harder werken in dit soort schoeisel. Uiteindelijk kan dit leiden tot voetklachten en/of  enkelklachten. Goede en stevige schoenen zijn dus noodzakelijk om voetklachten te voorkomen. Heeft u goed schoenenadvies nodig? Wellicht dat de blog over tips geven voor goede schoenen om pijnlijke voeten te voorkomen u hierbij kan helpen.

Zorg voor beweging

In de praktijk zien we vaak dat voetklachten en bewegingsproblemen in de winterperiode verergeren. Eigenlijk zou u in de winter dus juist meer moeten bewegen. Lekker frisse lucht halen onder het genot van een wandeling.  Dan is het belangrijk dat u een locatie kiest met een goede ondergrond én zorgt voor goed schoeisel. U kunt ervoor kiezen om met (Nordic Walking) stokken te lopen. Op die manier kunt u voelen wat voor ondergrond het is en waar deze zich bevindt. Normaal gesproken zien we een stoeprand duidelijk, maar in de winter ziet u door de blaadjes, het donker en de regen minder goed waar u uw voeten neer zet.

Voorkom voetklachten tijdens de wintersport

Voorkom voetklachten tijdens het schaatsen

Inlegzolen in de winter

Als u gebruik maakt van podotherapeutische zolen in de winterperiode, dan zijn onderstaande tips van belang.

 • Koop winterschoenen met een uitneembaar voetbed. Zo verliest u geen ruimte in de schoen.
 • Zorg dat u voldoende ruimte heeft bij de tenen en dat de schoenen niet te krap zitten. Bij te krappe of te ruime schoenen worden uw voeten namelijk sneller koud.

Voetproblemen tijdens de wintersport

Zodra de winter is aangebroken, is het weer tijd voor de wintersport. Voetproblemen mag de winterpret dus niet in de weg staan. Maar helaas komt het nog te vaak voor dat pijn de wintersport beïnvloedt. Hier kan uw techniek en bewegingsvrijheid ook onder gaan lijden.

Ben daarom alert op klachten die u tijdens of na het skiën, snowboarden of schaatsen ervaart. In veel gevallen gaat het om de volgende onderstaande klachten.

 • Dove, gevoelloze tenen
 • Koude tenen
 • Stekend of brandend gevoel in de schenen
 • Pijnlijke of brandende voorvoeten
 • Drukpunten in de ski- of snowboardschoenen

Het is dus van groot belang dat uw ski-, snowboard, of schaatsschoen goed past en geen drukplekken veroorzaakt. Vaak is het ook mogelijk om uw podotherapeutische inlegzolen in uw wintersportschoenen te leggen. Mocht u hierover twijfelen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij geven u graag advies geven over de mogelijkheden tijdens de wintersport.

Heeft u winter gerelateerde voetklachten?

In de winterperiode kan het voorkomen dat u last krijgt van specifieke voetklachten, zoals pijn- en drukplekken, voetkramp, blaarvorming en gevoelige plekken aan de enkels, schenen of tenen. In dat geval is het verstandig om een bezoek te brengen aan een podotherapeut. Deze kan uw voeten, houding en problemen die daarmee gepaard gaan duidelijk in beeld brengen. Met wat aanpassingen en een professioneel advies is de kans groot dat wij uw klachten kunnen verhelpen of verminderen. Neem dus gerust contact op, zodat wij u hiermee kunnen helpen.