Lage rugpijn

De wervelkolom bevat van nature krommingen. De kromming naar voren noemen we een lordose, de kromming naar achter noemen we een kyfose. Wanneer deze krommingen te groot zijn wordt er gesproken van houdingsafwijkingen. Een versterkte lumbale lordose (sterke holle rug) zien we bijvoorbeeld vaak bij mensen met zwakke buikspieren of tijdens zwangerschap.

Het bekken ligt naast het heiligbeen. Het bekken en het heiligbeen vormen de basis voor de gehele wervelkolom. Tussen het heiligbeen en het bekken liggen twee gewrichten die SI- gewrichten genoemd worden. De SI-gewrichten zijn heel belangrijk voor het zitten, staan, lopen, draaien, enz. Hierbij kan worden opgemerkt dat, elke beweging van het bekken met het daaraan vastzittende heiligbeen, een bewegingsverandering in de wervelkolom veroorzaakt.

Podoposturale therapie

Spit

Spit of lumbago is vaak een plotseling hevige pijn in de lendenstreek, onder in de rug tussen de billen en de onderste ribben. Vaak zijn de klachten het gevolg van uitgerekte spieren, spierkramp of scheurtjes in spieren en/of ligamenten. Dit zijn meestal de spieren rond de ruggegraat.

Ontstaan van lage rugpijn

Het is niet altijd duidelijk waardoor rugpijn ontstaat. Lage rugpijn ontstaat meestal door overbelasting van de rug en de SI-gewrichten. Denk hierbij aan te vlug of te zwaar tillen of een verkeerde beweging maken, een slechte lichamelijke conditie, veel autorijden en spanning, veel werken in dezelfde houding, verkeerde voetstand, beenlengte verschil en aangeboren afwijkingen.

Als een of beide SI gewrichten vastzitten ontstaan er veel moeilijkheden met lopen, zitten, bukken, staan, enz. Het kan zijn dat meerdere oorzaken tegelijkertijd een rol spelen. Of dat er ten gevolge van andere klachten, elders in het lichaam, een verkeerd loop-/belastingpatroon ontstaat.

Klachten bij lage rugpijn

Vaak zijn de klachten het gevolg van spanning(en) in één of meerdere ligamenten of spieren die hechten aan de wervelkolom. Dit kan voorkomen bij een slechte houding, maar er kan ook rugpijn ontstaan wanneer er sprake is van stress. Rugpijn kan langzaam of plotseling ontstaan en gaat meestal gepaard met stijfheid. Soms is de pijn constant aanwezig. De pijn kan ook optreden als u een bepaalde houding aanneemt. Hoesten, niezen en draaien van de rug maken de pijn meestal erger.

Lage rugpijn is vervelend, maar wordt meestal niet veroorzaakt door iets ernstigs, ook niet als de pijn fors is. Het gaat bijna altijd vanzelf over. Langzamerhand krijgt u minder last en na een tijdje kunt u weer zonder pijn bewegen. Bij sommige mensen is de pijn binnen enkele dagen over, soms duurt het een paar weken.

Door een scheefstand van de SI-gewrichten ontstaat er een verkeerde houding. Hierdoor kunnen er klachten ontstaan bij:

  • been / knie / voet
  • heup / bil / lies
  • nek / schouders / schouderbladen
  • hoofd

Wat kan Podotherapie Bremer voor u betekenen?

Om te voorkomen dat de rugpijn vaak terugkomt of chronisch wordt moet erop gelet worden dat er een goede lichaamshouding aangenomen wordt bij lopen en zitten en er op de juiste wijze getilt wordt.

Podotherapie Bremer kan onderzoeken of de rugklachten een oorzaak hebben in een verkeerde voetstand, beenlengteverschil, afwijkingen in het looppatroon of dat het met het schoeisel te maken heeft. Er wordt een passend advies geven met betrekking tot het schoeisel of de dagelijkse bezigheden. Daarnaast kan de podotherapeut middels een zooltherapie de verkeerde voetstand corrigeren of het beenlengteverschil opheffen.