Hamertenen (of klauwtenen)

Klauwtenen, in een later stadium hamertenen genoemd, herken je aan de gewrichtjes van je tenen die naar beneden gebogen staan. Een hamerteen en klauwteen lijken op elkaar, maar zijn wel twee verschillende aandoeningen. Klauwtenen zijn tenen waarvan de gewrichtjes naar beneden gebogen zijn. Het kan je beperken in je bewegingsvrijheid. Een klauwteen is een voorstadium van de hamerteen. Het verschil tussen klauwtenen en hamertenen is dat je klauwtenen weer kunt terugduwen naar de normale positie. De gewrichtjes zijn nog beweeglijk. Bij hamertenen is dat niet meer mogelijk.

Hamertenen zijn tenen, waarvan de gewrichtjes gebogen zijn. De reden hiervan is meestal een dysbalans tussen de buigspieren en strekspieren van de tenen. De teen ‘hamert’ letterlijk op de vloer tijdens het lopen.

Klauwteen Hamerteen

Dit ontstaat bijvoorbeeld door verkeerde schoenen, gewrichtsontstekingen, afwijkende voetstand met afwijkend looppatroon, breuk, etc.

Er zijn 2 typen hamertenen, gebaseerd op de beweging in de gewrichten, te weten:

Flexibele hamerteen

Een flexibele hamerteen is er een met flexibele teengewrichten die je met behulp van je vingers kunt strekken. Doorgaans zijn flexibele hamertenen minder pijnlijk dan rigide.

Rigide (stijve) hamerteen

De rigide hamerteen is dus niet met je vingers te strekken. De rigide hamerteen kan erg pijnlijk zijn en loopvermogen ernstig beperken.

Op de hamertenen ontstaan vaak pijnlijke likdoorns, doordat ze tegen de schoen drukken en schuren. De hamertenen zorgen ook voor meer druk onder de voorvoet, deze kunnen daardoor overbelast raken. Likdoorns die op de hamertenen ontstaan kunnen door een gediplomeerd pedicure verwijderd worden. Blijken deze likdoorns snel te recidiveren (terug te komen) dan kan een podotherapeut hier oplossingen voor bieden.

Hamerteen in schoen

Wat kan Podotherapie Bremer voor u betekenen?

De oplossing is afhankelijk van het soort hamerteen. Flexibele hamertenen kunnen vaak goed behandeld worden met een soepele orthese van siliconen. Deze orthese zorgt ervoor dat de tenen gestrekt worden.

Hamertenen Podotherapie Bremer

Therapie van een rigide hamerteen is meestal meer gericht op protectie (= bescherming).
Een strekkend effect is moeilijk te bereiken, dus het doel zal dan zijn protectie en behoud van de huidige stand.

Pijnlijke voorvoeten als gevolg van hamertenen kunnen behandeld worden met een orthese of met een drukontlastende podotherapeutische inlegzool. Soms is het nodig om een hamerteen te opereren. Operaties vinden plaats in het ziekenhuis.