Onze gemiddelde schermtijd

Schrik niet, volgens onderzoek brengen Nederlanders gemiddeld 5,5 uur per dag aan schermtijd door. Hiervan wordt ongeveer 3 uur per dag aan de mobiele telefoon of tablet gespendeerd. Daarmee blijft Nederland ver achter bij het wereldwijde gemiddelde van 7 uur aan schermtijd, maar toch blijft het een groot deel van dag. Het consumenten gedrag is de afgelopen jaren sterk veranderd, mede veroorzaakt door de coronapandemie. Dit leidt tot een verkeerde houding door schermgebruik.

Dagelijks pijn door verkeerde houding

Een zesde van de jongeren ervaart hierdoor al lichamelijke klachten. Tegenwoordig is niet alleen de ‘muisarm’ meer een hot topic, maar wordt ook de ’tabletnek’ steeds relevanter.

Kijk maar eens om je heen als je in de trein zit, op het station loopt of in de wachtkamer zit. Het merendeel van de mensen heeft een mobiel device vast.

Hoofdpijn, nek, schouder- en rugklachten, tintelingen of verkrampingen in armen en benen, rugpijn; deze klachten die door veelvuldig schermgebruik zijn ontstaan, zijn niet uitzonderlijk meer. Als er niet op tijd wordt ingrepen, kunnen de klachten zelfs verergeren en chronisch worden. Het is dus belangrijk dat je een verkeerde houding door schermgebruik voorkomt.

Hoe kun je deze klachten voor zijn?

Let tijdens de schermtijd goed op je houding. Dit geldt voor zowel volwassenen als kinderen. Sta ieder half uur op, verander van houding of doe oefeningen om gewrichten en spieren soepel te houden.

Tips voor een betere houding

 • Controleer je werkplek, staan je bureau, stoel en scherm goed afgesteld?
 • Wissel regelmatig van houding, het liefst iedere 10 minuten
 • Let op dat je schouders ontspannen zijn
 • Zit niet naar voren, maar leun ontspannen tegen de rugleuning
 • Loop regelmatig een rondje rond je werkplek
 • Voer tussendoor verschillende oefeningen uit;
  • Draai je nek los, beweeg van links naar rechts
  • Draai rondjes met je schouders
  • Ga staan en hang ontspannen voorovergebogen met je vingers naar je tenen
  • Steek je hoofd naar voren en trek weer in

Handige tip voor kinderen

Ga eens op je buik liggen tijdens het kijken op je mobiel of tablet. Zo zorg je automatisch dat jouw nekspieren getraind worden en gebruik je precies de tegenovergestelde spiergroepen.

Kunnen wij u helpen?

Wilt u een verkeerde houding door schermgebruik voorkomen en uw algehele houding laten controleren? Wij helpen u daarmee graag verder, dus neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken.

Wij kijken niet alleen naar de voetstand, maar bekijken de gehele lichaamshouding en het gangpatroon.