Ziekte van Sever, wat is dat?

Hielpijn komt vaak voor bij kinderen, alleen al vanwege de aard van hun groeiende voeten. Het hielbot (de calcaneus) ontwikkelt zich tot ongeveer 14- jarige leeftijd. Tot die tijd wordt nieuw bot gevormd op de groeischijf (de apofyse), een gevoelige plek voor overbelasting, die zich achterop de hiel bevindt.

Bij onderen met een onvolgroeid skelet bevindt zich, op de blek waar de achillespees zich vasthecht op het bot, de groeischijf. Deze groeischijf bestaat voornamelijk uit kraakbeen. Wanneer de kuitspieren zich aanspannen, trekken de spieren aan het hielbeen via de achillespees. Als de spanning herhaalt en langdurig wordt uitgevoerd, kan de groeischijf geïrriteerd raken. Deze irritatie kan resulteren in pijn ter hoogte van de hiel en noemen we de ziekte van Sever.

Wanneer komt dit voor?

De ziekte van Sever komt voornamelijk voor bij kinderen in de leeftijd van zeven tot vijftien jaar oud. Wel komt iets vaker bij jongens die aan sprong-sporten doen.

Vooral actieve kinderen die veel sporten, kunnen hier last van hebben. Sporten zoals hardlopen, voetbal, hockey en tennis verergeren de klachten. Dat heeft voornamelijk te maken met het soort ondergrond waarop gesport wordt, in combinatie met het schoeisel.

Morbes Sever

Klachten bij ziekte van Sever

Hieronder hebben we de klachten die kinderen met de ziekte van Sever hebben, op een rijtje gezet.

  • Pijn aan de achterkant of onderkant van de hiel
  • Het betreft vaak een langdurige zeurende pijn
  • Mank lopen, met name na het sporten
  • Op de tenen lopen; dit verlicht de pijn
  • Pijn aan één of beide hielen tijdens wandelen, hardlopen of sporten
  • De achterkant van de hiel is gevoelig bij aanraking
  • De klachten kunnen vanzelf overgaan, maar de klachten kunnen hevig aanwezig zijn, vaak gaat het gepaard met een groeispurt

Wat kan ik er zelf aan doen?

  • Rust en vermindering van activiteiten. Het kind dient alle activiteiten die pijn veroorzaken tijdelijk te verminderen of te stoppen tot de klachten over zijn.
  • 5-10 minuten koelen met een ice-pack of handdoek met ijs, het liefst meerdere malen per dag
  • Strekoefeningen helpen vaak de druk op de hiel te verminderen, vooral het strekken van de kuitspieren

Zelf-limiterende blessure

De ziekte van Sever is een zelf-limiterende blessure. Deze blessure lost zich gradueel op, wanneer het skelet volgroeid is. Dit neemt meestal 6-12 maanden in beslag, maar kan ook 2 jaar duren. Met gepaste behandeling kunnen de klachten opgelost worden in een aantal weken. Podotherapeutische zolen met een schokdempende laag in de hiel kunnen de klachten vaak snel verlichten.

Indien dit klachtenbeeld voorkomt bij uw (sportende) kind, twijfel dan niet en neem contact met ons op. Onze ervaren (kinder)podotherapeuten kan u verder helpen.

Kinderen oefenen
Kinderen oefeningen

En verder

Heeft u deskundig advies op het gebied van kinderpodotherapie nodig? Neemt u dan gerust contact met ons op. Onze ervaren podotherapeuten helpen u graag verder!