Zweetvoeten

Zweetvoeten, veel mensen hebben er wel eens last van. Teveel, aanvalsgewijs of continu zweten, vooral van de oksels of handpalmen en voetzolen, wordt ook wel hyperhydrosis genoemd.

Het zweetvocht wordt verzorgd door twee soorten zweetkliertjes:

 • Apocriene zweetklieren (monden uit op een haarfollikel)
 • Eccriene zweetklieren (monden direct uit op de huid)

De eccriene zweetkliertjes

De eccriene zweetkliertjes zijn betrokken bij de thermo(warmte)regulatie en scheiden het echte zweetvocht af. Bij een volwassen persoon kan de voet in één dag een halve liter zweetvocht produceren. Wanneer het zweetvocht verdampt, worden de voeten gekoeld zodat de normale lichaamstemperatuur gehandhaafd blijft.

De eccriene zweetklieren op de handpalmen en voetzolen zorgen naast een functie voor de thermo(warmte)regulatie ook voor een betere grip.

Het aantal zweetklieren varieert van 120 per cm2 tot maximaal 620 per cm2 op de voetzool met een totaal van 2 tot 5 miljoen.

Oorzaak van zweetvoeten

Het is belangrijk om de oorzaak van de overmatige transpiratie zo goed mogelijk te achterhalen. Dit kan een erfelijk bepaalde aanleg of een lichamelijk probleem zijn zoals overgewicht, menopauze, diabetes, verhoogde schildklierwerking of als bijwerking bij gebruik van bepaalde geneesmiddelen.
De overmatige transpiratie wordt ook verergerd door lichamelijke inspanning, mentale concentratie, nervositeit, angst of een warme temperatuur.

Ook verkeerde schoenen of sokken kunnen een oorzaak zijn. Wanneer de huid van de voet direct in contact komt met de schoen zal dit eerder zweetvoeten veroorzaken omdat het vocht nergens heen kan.

Klachten van zweetvoeten

Overmatige transpiratie is onaangenaam, de vochtigheid is vervelend. Steeds klamme handen of een natte rug en de voeten zijn bijna continu vochtig. De onaangename geur bij zweetvoeten vormt vaak het grootste probleem. Vrijwel iedereen denkt dat de overproductie van transpiratievocht, daar de oorzaak van is. Dit is niet waar, transpiratievocht is van zichzelf geurloos. De boosdoeners zijn de bacteriën die op je voeten leven, die gaan een chemische verbinding aan met het zweetvocht waardoor er een geur wordt afgegeven en je voeten gaan stinken. De bacteriën leven het liefst in een vochtige omgeving, dus hoe meer je zweet, hoe meer bacteriën er op je voeten blijven zitten. Dit maakt de huid kwetsbaar waardoor er gemakkelijk schimmelinfecties en bacteriële infecties kunnen ontstaan.

Behandeling van zweetvoeten

Er zijn vele middeltjes tegen zweetvoeten op de markt. Wat bij de een goed werkt hoeft bij een ander geen effect hebben. De werking van een product is natuurlijk ook afhankelijk van, of de oorzaak van het ontstaan van zweetvoeten wordt aangepakt. En dit kan voor iedereen verschillend zijn.

Maar als je voeten erg vochtig blijven, de geur onaangenaam blijft en echt niets meer helpt, bezoek dan eens je huisarts of een dermatoloog.

Hieronder zullen enkele tips/adviezen gegeven worden. Het opvolgen van deze adviezen/tips is volledig op eigen verantwoording.

Tips en adviezen bij zweetvoeten

 • Zorg dat er voldoende ventilatie mogelijk is.
 • U kunt uw voeten insmeren met een ‘deodorant’. Net als okseltranspiratie, kan voettranspiratie tegengegaan worden door een deodorant. De werkzame stof in een deodorant is Aluminiumchloride. Voor de voet moet een hogere concentratie (15%) gebruikt worden dan in een normale deodorant. Dit is te verkrijgen bij de apotheek.
 • U kunt uw voeten insmeren met Pedi-care zalf (niet de crème), verkrijgbaar bij de drogisterij.
 • U kunt uw voeten inwrijven met kamferspiritus. Dit ruikt erg sterk, maar hier komen veel positieve reacties op. Verkrijgbaar bij de apotheek.
 • Kijk naar uw sokken en schoeisel. Schoenen van leer en sokken van katoen of wol zijn het meest geschikt, omdat die veel vocht opnemen.
 • Ventileer de schoenen en de podotherapeutische zolen.
 • Drink voldoende, minstens 2 liter, water want je huid is een orgaan die je verzorgen moet.
 • Wees matig met gebruik van zeep. Spoel uw voeten goed af, droog uw voeten goed na het douchen en ga niet direct in uw schoenen.
 • Wees matig met scherpe kruiden (die versterken de geur) en drank (dat versterkt de transpiratie).
 • Zoek via internet op het woord “hyperhydrosis” en verschillende websites zullen informeren over overmatige transpiratie.