Wratten

Er zijn verschillende soorten wratten. Iedereen kent de gewone wratten: ruw aanvoelende knobbeltjes die vooral op de handen voorkomen. Voetwratten zijn gewone wratten die in het eelt van de voetzool zitten. Door lopen worden voetwratten in de voetzool gedrukt; soms doen ze pijn bij het lopen.

Voetwratten

Ontstaan van wratten

Wratten worden veroorzaakt door een virus. Als dit virus in contact komt met uw huid, kan er een wrat ontstaan. Het virus komt overal voor, maar voelt zich vooral thuis in een vochtige omgeving. Natte vloeren in zwembaden en gemeenschappelijke douche- of wasruimten spelen mogelijk een rol bij besmetting.Wratten zijn onmogelijk te voorkomen.

Verruca Plantaris teen

Kunnen wratten kwaad?

Wratten zijn onschuldig. De meeste wratten verdwijnen vanzelf binnen twee jaar. Een enkele keer blijven ze jarenlang zitten.

De kans op het krijgen van wratten is te verkleinen door:

  • De voeten goed te wassen en af te drogen, met name na sporten en zwemmen
  • De voeten goed droog te houden, onder andere door het dragen van goed ventilerend schoeisel
  • Het dragen van slippers in gemeenschappelijke was- en doucheruimten

Als u wratten heeft, kunt u er het beste van afblijven. Als u aan wratten peutert, kunnen er meer ontstaan.

Behandeling van wratten

Wratten op de voeten hebben minder de neiging om spontaan te verdwijnen. Deze wratten zijn vaker pijnlijk en de kans op infectie en irritatie is groter. U kunt wratten dagelijks aanstippen met wrattentinctuur waardoor ze na enige tijd geleidelijk verdwijnen. Soms is herhaling nodig. De methode is niet pijnlijk. De tinctuur is verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Wanneer met deze behandelingsmethode de wratten niet verdwijnen, kan behandeling door de huisarts plaatsvinden. De behandeling kan bestaan uit zalf of tinctuur, uitlepelen of aanstippen met vloeibare stikstof. Bij het aanstippen met vloeibare stikstof wordt de wrat bevroren, er ontstaat een blaar onder de wrat en na 1 à 2 weken valt de wrat eraf. De behandeling is wel pijnlijk en moet nogal eens herhaald worden.

Wat kan Podotherapie Bremer voor u betekenen?

Het is aan te raden dat voordat u de wrat laat aanstippen bij uw huisarts, de wrat vrij ligt. Dat wil zeggen dat al het eelt rondom en over de wrat verwijderd is. Dit kan zowel door een podotherapeut of pedicure gedaan worden.

Wanneer een wrat op een plaats zit waar deze pijnlijk is en ook het lopen beïnvloedt dan is het mogelijk deze plek/wrat middels een orthese of inlegzool drukvrij te leggen.