Mortonse neuralgie

Een Mortonse neuralgie is een zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes (meestal betreft het de zenuw tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje). De beknelde zenuw raakt hierdoor geïrriteerd en kan opzwellen waardoor de kans groter wordt om tussen de middenvoetsbeentjes klem te komen zitten. Tijdens het lopten drukt het grondoppervlak bij elke stap van onderuit tegen de verdikte zenuw. Dit veroorzaakt compressie van de zenuw in de smalle ruimte tussen de middenvoetsbeentjes.

Mortonse neuralgie

Ontstaan van Mortonse neuralgie

Deze aandoening kan diverse oorzaken hebben.Vaak is een afwijkende voetstand debet aan het begin van de klachten in combinatie met de belasting en activiteiten die ondernomen worden. Activiteiten zoals rennen, tennis, voetbal of het gebruik van strak zittende schoenen kunnen neuralgische (zenuw) klachten veroorzaken.

Klachten van Mortonse neuralgie

De symptomen in de beginstadia van de klacht worden voornamelijk gekarakteriseerd met acute perioden van pijn in de voorvoet met uitstraling naar de tenen. De pijnaanval treedt altijd plotseling op tijdens lopen/sporten en heeft het karakter van kramp of een snijdende pijn. Het uittrekken van de schoen en het masseren van de voet bezorgt de meest snelle verlichting van de klachten. Op den duur komen de pijnperioden steeds sneller en houden langer aan. De klachten verdwijnen niet meer zo snel door het uittrekken van de schoenen of massage. Op den duur kunnen zenuwverdikkingen (neuromen) zo dik worden dat het onmogelijk wordt om schoenen te dragen en wordt de pijn chronisch.

Wat kan Podotherapie Bremer voor u betekenen?

Behandeling in de acute fase is belangrijk om de overdruk op te heffen en te zorgen dat de zenuw weer “vrij” komt te liggen. Dit kan door middel van taping, een podotherapeutische inlegzool of een teenorthese.

Medisch gezien is het mogelijk om een injectie met corticosteroïden te geven of een chirurgische ingreep waarbij de zenuwknopje verwijderd wordt.