Specialisatie van podotherapie Bremer

Naast de gangbare werkzaamheden van een podotherapeut bieden wij ook manuele therapie en podoposturale therapie.

Manuele therapie:

De manuele therapie is een vrij nieuwe ontwikkeling in de podotherapie. Joris heeft de post-HBO-cursus 'Manuele therapie in de podotherapeutische praktijk' gevolgd.

Middels kleine manipulaties kunnen blokkades in voet en onderbeen opgeheven worden. Hierdoor ontstaat herstel van functie, wat van groot belang is voor het herstel in de gehele keten van het bewegingsapparaat. Tevens kan, indien de blokkade opgeheven kan worden door manipulatie, veel sneller herstel optreden van aangedane structuren. De manipulatie dient meestal ter ondersteuning van een andere podotherapeutische therapie (bijvoorbeeld taping, zool).

Podoposturale therapie:

Podoposturale therapie is een behandelwijze waarbij er via de voeten correcties worden gegeven om de statiek (houding) te veranderen. De grondlegger van deze therapie is de Franse neuroloog Dr. R.J. Bourdiol. Hij heeft wetenschappelijk onderzoek verricht naar het spier-zenuwstelsel en de daaruit voortvloeiende mogelijkheid hierop invloed uit te oefenen door middel van kleine mechanische elementen aangebracht in een zooltje. Via deze proprioceptieve elementen wordt invloed uitgeoefend op het spier-pees mechanisme van ons lichaam en daarmee ook op de houding. Proprioceptieve zolen mogen niet gezien worden als steunzolen. Steunzolen ondersteunen de voet en nemen de functies over die de structuren van de voet niet meer kunnen vervullen. Uitgangspunt bij podoposturale proprioceptieve zolen is de houding te veranderen en zo diverse klachten, waaronder chronische knie-, heup-, rug-, en nekpijnen te verminderen c.q. op te heffen.

Voor mensen met bijzondere voetafwijkingen, zoals voorkomend bij reumapatiënten en patiënten met diabetes, kunnen ondersteunende en/of drukontlastende zolen ervoor zorgen dat de drukverdeling onder de voet zo gunstig mogelijk wordt. Deze therapie wordt gecombineerd met de podotherapeutische zooltherapie om op deze manier nog meer invloed uit te oefenen op het gehele functioneren van het bewegingsapparaat.

0413-331090

Stel een vraag | Maak afspraak