Podotherapie-hammertoe

Hamertenen

Hamertenen

Hamertenen zijn tenen waarvan de gewrichtjes gebogen zijn. De reden hiervan is meestal een dysbalans tussen de buigspieren en strekspieren van de tenen. Dit kan onder andere ontstaan door verkeerde schoenen, gewrichtsontstekingen, afwijkende voetstand met afwijkend looppatroon, breuk,

Er zijn 2 typen hamertenen, gebaseerd op de beweging in de gewrichten, te weten:

1. flexibele teen
2. rigide (stijve) teen

Een flexibele hamerteen heeft flexibele teengewrichten die je met behulp van je vingers kunt strekken. Doorgaans zijn flexibele hamertenen minder pijnlijk dan rigide.

De rigide hamerteen is niet met de vingers te strekken. De rigide hamerteen kan erg pijnlijk zijn en het loopvermogen ernstig beperken.

Podotherapie-hamertenen

Op hamertenen ontstaan vaak pijnlijke likdoorns, doordat ze tegen de schoen drukken en schuren. Hamertenen zorgen ook voor meer druk onder de voorvoet, wat overbelasting kan veroorzaken. Likdoorns die op hamertenen ontstaan kunnen door een gediplomeerd pedicure verwijderd worden. Blijken deze likdoorns snel te recidiveren (terug te komen), dan kan een podotherapeut hier oplossingen voor bieden.

Podotherapeut

De oplossing is afhankelijk van het soort hamerteen. Flexibele hamertenen kunnen vaak goed behandeld worden met een soepele orthese van siliconen. Deze orthese zorgt ervoor dat de tenen gestrekt worden. Therapie van een rigide hamerteen is meestal meer gericht op protectie (= bescherming). Een strekkend effect is moeilijk te bereiken, dus het doel zal protectie en behoud van de huidige stand zijn. Pijnlijke voorvoeten als gevolg van hamertenen kunnen behandeld worden met een orthese of met een drukontlastende podotherapeutische inlegzool. Soms is het nodig om een hamerteen te opereren. Operaties vinden plaats in het ziekenhuis.

 

0413-331090

Stel een vraag | Maak afspraak