Beenlengteverschil

Wat is het?
Bij een beenlengteverschil (BLV) is het ene been langer dan het andere been, er ontstaat hierdoor een bekkenscheefstand. Veel mensen hebben een beenlengteverschil zonder dat ze het zich beseffen, omdat ze geen klachten hebben.

beenlengteverschil

De linker twee figuren hebben even lange benen. Hierdoor staan de knieën, het bekken en de schouders horizontaal in balans.

Het rechter figuurtje heeft RECHTS een korter been. Hierdoor staat de knie lager(1) zakt de heup en het bekken(2) en zou ook de schouder mee moeten zakken. Onbewust wordt als correctie de schouder opgetrokken (3). Door dit optrekken ontstaat een scoliose, dat is een zijwaartse kromming in de wervelkolom, de scoliose.. De nu ontstane lichaamshouding geeft een(ver)grote spierspanning in de gehele rug, de schouders en de nek, waarvan (lage)rugpijn, schouder/nekpijn en/of hoofdpijn het gevolg kunnen zijn. Op langere termijn kan artrose (slijtage) in de rug, knie en/of heup ontstaan.

Oorzaken
Mogelijk heeft u al jaren een beenlengte verschil, maar er nooit last van gehad. Beenlengteverschil kan aangeboren zijn.  Door een zwangerschap/ bekkeninstabiliteit, trauma kan het zijn dat de klachten niet minderen omdat door het beenlengteverschil de klachten in stand wordt gehouden.
Na een operatie waarbij bot of bindweefsel vervangen wordt, zoals een nieuwe heup of vervanging van de meniscusschijf kan ook een beenlengteverschil optreden. Dit levert veelal in een relatief korte tijd pijnklachten op, omdat van de ene dag op de andere het been langer is.
Daarnaast wordt een beenlengteverschil regelmatig bij kinderen gezien, omdat benen niet tegelijkertijd groeien. Hierbij groeit het ene been meer dan het andere. Meestal trekt dit weer bij in een
volgende groeifase, waarbij het eerst kortere been weer meer groeit dan het andere langere been. Uiteindelijk aan het eind van de groei staat alles weer gelijken recht.Wanneer er geen klachten zijn in de voeten, knieën, heupen of rug is een behandeling niet altijd noodzakelijk.
Afwijkende voetstanden of botstructuren (eenzijdig X- of O-been)kunnen ook een beenlengteverschil geven. Bijvoorbeeld als een voet platter is of meer naar binnen zakt dan de andere voet, geeft dit in stand en bij het
lopen een verschil in lengte waardoor het bekken scheef komt te staan en ookeen scoliose het gevolg kan zijn.

Symptomen
Door een beenlengteverschil kunnen er klachten ontstaan in het bewegingsapparaat, hierbij kunt u denken aan voeten, knieën, heupen en (onder)rug. Dit hoeft echter niet!

Wat kunnen wij voor u betekenen?
Bij een relatief klein beenlengteverschil zal het lichaam zich hierop aanpassen. Afhankelijk van de grootte van het verschil tussen de benen en of iemand klachten heeft kan er gedacht worden aan een hakverhoging en/of een podotherapeutisch zool.
Bij podotherapie Bremer kan de podotherapeut bekijken of het nodig is om een hakverhoging/ podotherapeutische zool in de schoen te doen. Dit is afhankelijk van de benodigde hoogte. Tot maximaal 1-1,5 cm kan in een schoen geplaatst worden. Wanneer de compensatie van uw benen groter dan dit is, kan een schoenmaker onder de schoen een hakverhoging maken. Uw podotherapeut zal uw adviseren over de hoogte van de compensatie die een schoenmaker onder de schoen kan maken.
Het komt vaak voor dat er sprake is van een relatief beenlengte verschil. Dit betekend dat het lijkt alsof het ene been langer is dan het andere, echter is dit in werkelijkheid niet zo. De podotherapeut zal tijdens het onderzoek letten of bijv. het bekken wel goed beweegt en er niet 1 voet meer naar binnen zakt dan de andere. Wanneer dit het geval zou zijn moet dit probleem worden aangepakt en is een hakverhoging in veel gevallen niet nodig.

 

0413-331090

Stel een vraag | Maak afspraak