Ga met klachten naar de podotherapeut

Sporten is gezond. Maar sporten met verkeerde schoenen of met een (dreigende) voetblessure of rugklachten, kan juist klachten veroorzaken of verergeren. Voeten krijgen tijdens het sporten heel wat te verduren. Zij dragen het lichaamsgewicht en tijdens het sporten is die druk nog hoger. Bij hardlopen bijvoorbeeld gaat het om drie tot wel vier maal het lichaamsgewicht. Ook van de andere spieren en gewrichten wordt het nodige verlangd. Denk maar aan snelheid, kracht en herhaalde bewegingen. Wie te weinig aandacht besteedt aan zijn voeten, loopt al snel de kans op een blessure. En dan zijn contactsporten nog niet eens aan bod gekomen.

Blessures kunnen worden voorkomen door naast een goede warming-up meer aandacht te besteden aan de voeten. Daarbij gaat het om meer dan alleen goede schoenen.

Als er weleens pijn is aan de voeten of last van de knieën, heup, rug of spieren, kan het ook gaan om een afwijkende voetstand, een verkeerd looppatroon of een voetaandoening, die verder gaat dan een blaar of eeltplek. Hoe langer die klachten worden genegeerd, hoe erger die klachten worden.

Aandacht van specialist

Met deze klachten, maar ook met voortdurend terugkomende blaren en eeltplekken, is het verstandig een specialist te bezoeken. Een podotherapeut is een erkend paramedicus en signaleert en behandelt deze klachten. Als je dergelijke klachten hebt, vraag dan de huisarts om een verwijzing voor de podotherapeut.Tijdens het onderzoek stelt de podotherapeut diverse vragen. Hij of zij kijkt naar het looppatroon en beoordeelt de functie van je voet. Indien nodig volgt aanvullend onderzoek, bijvoorbeeld van de knie, de heup of de rug. Ook het dagelijkse schoeisel en de sportschoenen worden bekeken. Aan de hand van het onderzoek stelt de podotherapeut een behandelplan op waaruit een therapie voortkomt. Hierbij kan gedacht worden aan podotherapeutische (sport)zolen die de manier van staan en lopen beïnvloeden. Een andere therapiemogelijkheid is een siliconen teenstukje om de stand van een teen te corrigeren of de teen te beschermen. Soms is alleen het geven van een schoenadvies voldoende om de klachten te laten verminderen of verdwijnen, zodat de (sport)activiteiten weer kunt worden hervat.

Vraag aan de podotherapeut of hij/zij lid is van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten. Dan ben je verzekerd van kwaliteit. Kijk voor meer informatie op de website www.podotherapie.nl.

Podotherapie Bremer is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten. 

0413-331090

Stel een vraag | Maak afspraak